<-- Naar het blog overzicht

Automatiseren kan arbeidsconflicten voorkomen: "Werkgevers mogen je niet vragen om taken ver onder je niveau te doen"

11/6/2024 14:14

Door het personeelstekort worden medewerkers steeds vaker verzocht om meer uren te maken dan contractueel vastgelegd. Kan dat voor problemen zorgen? Volgens arbeidsrechtadvocaat Mariska Aantjes wel, maar niet alleen in de hoeveelheid gewerkte uren kan het knellen. Ook mogen medewerkers in beperkte mate gevraagd worden om taken uit te voeren die ver onder het niveau liggen van de functie waarvoor ze aangenomen zijn. Maar hoe definieer je onder niveau?

Personeelstekort kan leiden tot nevenactiviteiten en overuren, maar wettelijk zijn deze punten vrij gecompliceerd.

Aantjes geeft in gesprek met NU.nl aan dat werkgevers wel kunnen vragen om nevenactiviteiten te doen, als deze maar niet van een te laag niveau zijn: "In principe ben je aangenomen voor een bepaalde functie, zoals barman of docent. Het is dan de bedoeling dat je deze functie uitoefent. Toch mag de werkgever je vragen om iets anders te doen, zoals meehelpen in de keuken of het lokaal schoonmaken."

"Zo'n dergelijk verzoek is namelijk vaak in het contract vastgelegd", benadrukt ze. Is dit het geval dan wordt er van je verwacht dat je die taken sowieso uitvoert. Toch zijn er recentelijk voorbeelden opgedoken van industrieën waarin hoogopgeleid personeel bij moet springen om de 'makkelijkere' klusjes te doen. Denk maar eens aan piloten die mee moesten helpen met het inladen van koffers. Soms is de nood te hoog, lang niet altijd is het wettelijk toegestaan om dit van een medewerker te verlangen.

"Zo'n werkverzoek moet wel redelijk zijn. Je werkgever mag dus niet vragen om een taak ver onder je niveau uit te voeren", benadrukt de advocate dan ook. De vraag is: wat is ver onder je niveau? Veel mensen met een kantoorbaan doen op dagelijkse basis werkzaamheden die beslist niet bij het opleidingsniveau horen dat ze behaald hebben. Denk maar eens aan repetitieve, saaie taken die belangrijk zijn voor een onderneming, maar nog wel met de hand gebeuren.

Dit soort taken worden momenteel niet gezien als 'onder niveau', maar zouden eigenlijk wel zo gezien moeten worden. Die repetitieve taken zijn namelijk wat een werkdag vervelend en in sommige gevallen zelfs ondraaglijk maken, maar gaan vaak op de automatische piloot, en worden daarom niet zo ervaren.

Overuren en automatiseren

Bovendien kan werk van deze aard makkelijk leiden tot overuren. Ook overuren kunnen wettelijk gezien een knelpunt vormen. "Een werkgever moet zich houden aan de Arbeidstijdenwet. Dit betekent dat je nooit meer dan 60 uur per week mag werken", aldus Aantjes. "En over een periode van vier weken mag het weekgemiddelde niet hoger liggen dan 55 uur. Dit betekent dat de werkgever niet te veel extra taken boven op je bestande taken mag geven. Er zit een grens aan overwerken." Om te zorgen dat die grens niet opgezocht wordt, kunnen bedrijven automatiseren overwegen.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!