Personeelstekort vormt een steeds groter maatschappelijk probleem. Ook Ingrid Thijssen, voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW ziet dit. In gesprekken met ondernemers merkt zij dat diverse onderwerpen ondernemers in de huidige economie bezighouden. Van deze onderwerpen is het nationale personeelstekort verreweg het grootste probleem. De gevolgen hiervan zijn al voelbaar, en zullen in de toekomst alleen nog maar meer gevoeld worden.
“Het probleem is al langer bekend”, beaamt Thijssen in gesprek met AD. “Het speelt ook al langer. Nu is de krapte aan personeel echter een probleem dat de samenleving ontwricht. Mensen hebben dat niet in de gaten.” Als voorbeeld noemt ze dat er niet genoeg mankracht is om huizen bij te bouwen, en op die manier verergert het personeelstekort de huizencrisis dus ook. “Op langere termijn bedreigt het tekort de economie.”
Niet alleen in de bouw zijn de personeelstekorten prangend. Publieke sectoren zoals het onderwijs en de zorg lijden onder de tekorten, en ook in de commerciële sectoren ontspringt men de dans niet. “Bedrijven moeten orders laten lopen, omdat ze niet aan personeel kunnen komen. Dat is zorgelijk, want in het bedrijfsleven moet het geld verdiend worden, ook om de leraren en zorgmedewerkers te kunnen betalen.” De Nederlandse economie mist in de komende tien jaar zo’n zestigduizend technici volgens Thijssen, die verwacht dat dit tekort structureel is vanwege de vergrijzende bevolking.
Wat is de oplossing voor het personeelstekort in Nederland? Thijssen grijpt naar een oude optie: meer werken. Door meer personeel aan te nemen en meer te werken, verwacht zij dat een deel van de arbeidskrapte weggewerkt kan worden. Ze suggereert deze oplossing echter voor een werkende bevolking die al tegen burn-outs aanzit en overuren draait om op het huidige productiviteitsniveau te komen.
Met andere woorden: meer werken is de oplossing niet. In plaats daarvan moeten we als samenleving de denkwijze omgooien. Vanwege de vergrijzende bevolking gaat het erom dat de mensen die beschikbaar zijn ook zo effectief mogelijk ingezet worden. Automatiseren moet dan ook een prominenter onderwerp worden. Werk dat niet door mensen gedaan hoeft te worden moet ook niet bij mensen liggen.
Door softwarerobots in te zetten kunnen organisaties repetitieve taken wegnemen bij personeelsleden, wat uiteindelijk medewerkers uit kan sparen. Deze medewerkers kunnen zich intern dan weer bezighouden met belangrijkere zaken die niet geautomatiseerd kunnen worden. Werken alle bedrijven en organisaties hieraan mee dan kan dat de Nederlandse samenleving ademruimte bieden, en die ademruimte is hard nodig.