De lonen dreigen in Nederland verder te stijgen. Over 2022 bedroeg de gemiddelde loonstijging al 5 procent, en De Nederlandsche Bank vermoedt dat er ruimte is voor een verdere stijging. Omdat de prijsstijging nog hoger ligt dan deze loonstijging is dit niet geheel verrassend, maar het betekent wel dat voor werkgevers de kosten stijgen. Een kostenstijging die ondernemers er niet bij kunnen hebben. Het prijskaartje van de operationele activiteiten is immers al flink groter geworden sinds de energierekening uit de hand gelopen is.
Toch zit er nog rek in de loonstijging, stelt DNB volgens NU.nl. "Deze ontwikkeling vinden wij goed. Er zijn sectoren waar een hogere loonsverhoging mogelijk is", aldus directeur en hoofdeconoom Olaf Sleijpen in gesprek met het nieuwsmedium. Sleijpen ziet zo'n loonstijging dan ook zeker als verantwoordelijke actie. Om verdere inflatie tegen te gaan riepen enkele werkgeversorganisaties afgelopen week echter op om verdere structurele loonsverhogingen achterwege te laten.
Die hogere lonen moeten organisaties en bedrijven immers weer doorvoeren in de prijs van de goederen en dienstverlening, wat op termijn weer voor prijsstijgingen zorgt. De vraag is dus of de door DNB voorgestelde prijsstijging er ook werkelijk gaat komen. Ook zonder die toename is het echter duidelijk dat de prijs voor geleverde diensten of goederen groeit. Daar moeten organisaties en bedrijven een stokje voor steken, willen ze in gezonde financiële staat blijven.
Een manier om dit te realiseren is door een deel van de interne processen van een onderneming te automatiseren. Dit scheelt arbeid, en dus tijd en geld. In veel werkzaamheden zitten repetitieve taken, die met gemak door een softwarerobot overgenomen kunnen worden. Niet om je personeel weg te spelen, maar om ze meer tijd te geven om zich te richten op andere activiteiten die voor een ondermening van belang zijn.
Het resultaat is een onderneming die efficiënter te werk gaat. Zit er groei in de onderneming dan betekent dat dus dat de onderneming niet op zoek hoeft naar nieuw personeel, maar met hetzelfde personeel meer klanten of patiënten kan helpen. Een duurzamere onderneming zou sowieso al het streven moeten zijn, maar in een periode waarin arbeid relatief duur is, is het al helemaal voordelig om te automatiseren.