Werkgevers kunnen burn-outs voorkomen door medewerkers ruimte te geven. Daar is Wilmar Schaufeli, hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht van overtuigd. Burn-outs zijn niet altijd het geval van een te hoge werkdruk, maar werkgevers kunnen wel degelijk een rol spelen in het voorkomen ervan.
Bij Nu.nl gaat Schaufeli dieper in op het vraagstuk. Uit wetenschappelijk onderzoek is al eens gebleken dat meerdere zaken een rol spelen bij burn-outs, waaronder wat er in iemands privéleven gebeurt. Door daar als werkgever betrokken bij te zijn, en ruimte te bieden wanneer een personeelslid dit nodig heeft, kan je de kans op burn-outs verkleinen.
"Hoe je je privéleven indeelt, kan je voor een groot deel zelf bepalen", aldus de hoogleraar. "Kan dat voor sommige dingen niet, dan is het heel belangrijk dat je een flexibele werkgever hebt die ziet hoe hard je werkt, maar jou daarin ook kan afremmen. Die kan zeggen: 'Laat dat project maar even liggen en neem een dag de tijd om naar je zieke moeder te gaan.'"
De suggestie van Schaufeli is menselijk en begripvol richting personeel, maar in tijden van grote drukte is de ruimte er niet altijd om iemand een dag vrij te geven. Hoe ga je dan met dit soort vraagstukken om? Automatiseren kan bedrijven en organisaties helpen met het geven van meer vrijheid aan personeel.
Wanneer softwarerobots door blijven draaien als personeel plots wegvalt, is de pijn die dit op bedrijfskundig gebied veroorzaakt kleiner. Het is dan makkelijker om iemand toch die dag vrij te geven, wat ze niet alleen waarderen, maar wat ook de kans op langdurig ziekteverzuim nog eens minimaliseert.