RPA, voluit Robotic Process Automation, kan ingezet worden om bijzonder veel taken te verrichten voor bedrijven, organisaties, teams en individuen. Waar de technologie het meeste voor ingezet wordt, is wellicht het wegwerken van administratieve taken. Waarom komen taken van administratieve aard nou precies in aanmerking voor een automatiseringsslag?
In feite is die vraag redelijk makkelijk te beantwoorden. Processen die makkelijk geautomatiseerd kunnen worden hebben namelijk doorgaans karakteristieken die overeenkomen met administratieve taken. Administratieve taken zijn vaak repetitief van aard, kosten veel tijd en moeten wel gebeuren, maar leveren niet zozeer bijzonder veel op voor je organisatie of bedrijf. Tuurlijk moet de administratie in orde zijn, maar dat kan door een softwarerobot ook gedaan worden, maar dan sneller, accurater en buiten kantoortijden om.
Taken die veel geautomatiseerd worden kennen enkele eigenschappen. Zo worden ze meerdere keren per dag, week of maand uitgevoerd, kosten ze vaak veel tijd en worden ze regelmatig uitgesteld. Daarnaast zijn het vaak taken die op de automatische piloot uitgevoerd worden, zonder er veel bij na te denken, dus. Met name wanneer bedrijven of organisaties gebruik maken van hoogopgeleid personeel is dit zonde. Administratieve taken hebben vaak één of meerdere van de eerdergenoemde eigenschappen.
Hoe pakt RPA dit soort taken aan? Allereerst wordt gekeken naar welke taken het meeste tijd kosten, en dus ook het meeste opleveren wanneer ze geautomatiseerd worden. Vervolgens worden er opnames gemaakt, aan de hand waarvan een processtroom gebouwd wordt. Deze processtroom wordt vervolgens geoptimaliseerd, en er worden diverse uitzonderingen meegenomen in het proces. Daardoor wordt het meeste werk medewerkers uit handen genomen. De administratie wordt vervolgens wel gewoon gedaan, maar je administratieve team houdt zich vooral bezig met het verwerken van uitzonderingen, of het analyseren van de resultaten die de softwarerobot op een rijtje zet.