Bij de ggz Oost-Brabant gaat men een sociale robot inzetten. Tonnie - zo heet de robot - is in het afgelopen jaar getest, en gaat definitief aan de slag in het zuiden van het land. Een belangrijke eerste stap in de robotisering van de Nederlandse zorgsector, want we komen in vele delen van de sector handen tekort.
De zorginstelling is de eerste in Nederland die gebruik maakt van fysieke robots om cliënten te ondersteunen. In de inwerkperiode heeft Tonnie enkele belangrijke eigenschappen geleerd die nu in de praktijk ingezet zullen worden. Het doel van Tonnie is om cliënten te helpen met dagelijkse bezigheden. Denk hierbij aan motiveren van mensen die onder behandeling staan, en deze mensen te helpen met het volgen van een dagprogramma. Tonnie wordt dan ook echt gezien als een sociale toevoeging aan de organisatie.
Dat sociale robots ingezet gaan worden is een belangrijke mijlpaal in de robotisering van de zorgsector. Er staan zo'n 120.000 vacatures open in de zorg in Nederland, en een deel van deze vacatures moet opgevuld worden door (software)robots. De werkende bevolking in Nederland zal qua groei achterblijven vergeleken met het percentage van de ouder wordende bevolking dat intensieve zorg nodig zal hebben.
Liane Verbruggen, directeur behandelzaken Huize Padua en klinisch psycholoog, in gesprek met Business Insider: "Net als iedere medewerker levert Tonnie een wezenlijke bijdrage aan het herstel van mensen met mentale kwetsbaarheid." Een van de gevolgen van de robot is volgens Verbruggen dat collega's zich meer kunnen richten op de eigen beroepen. Dat voelen die collega's, evenals de cliënten.
Fred Pijls, bestuursvoorzitter van ggz Oost-Brabant, zegt uit te kijken naar de positieve gevolgen van de robot bij NU.nl: "De inzet van robotica moet werkdruk bij medewerkers verlagen en daarmee hun werkplezier verhogen." Daarmee haalt hij meteen een belangrijk probleem aan dat in de sector speelt. De medewerkers die momenteel wél beschikbaar zijn in de zorg hebben namelijk veel te veel werk te verzetten, en te weinig tijd om dit te doen.
RPA kan in deze werkdrukverlichting een rol spelen. Wanneer medewerkers geen saaie, repetitieve taken meer uit hoeven te voeren omdat deze met Robotic Process Automation overgenomen kunnen worden, kunnen ze zich richten op kerntaken. Draaien medewerkers te veel uren in de week, dan kan zo'n automatiseringsslag daarnaast de druk van de ketel halen. Dat is in veel takken van de zorgsector namelijk hard nodig. Fysieke en digitale robots moeten de zorgsector perspectief bieden in een tijd waarin het maar nauwelijks lijkt of dat mogelijk is.