Voor huisartsen zitten er bij lange na niet genoeg uren in één dag. Een nieuwe studie in The Journal of General Internal Medicine stelt dat huisartsen maar liefst 27 uur per dag zouden moeten werken om het totale takenpakket te kunnen verwerken. In zo'n race tegen de klok helpen alle beetjes, en daarom is het belangrijk dat taken die niet per se door een arts uitgevoerd hoeven te worden niet bij de artsen terechtkomen..
In de studie wordt aangegeven dat een dag van een huisarts voor 14,1 uur uit preventieve zorg moet bestaan, uit 7,2 uur voor patiënten met chronische ziekten, 2,2 uur gaat naar patiënten met spoedgevallen en nog eens 3,2 uur moeten er administratieve werkzaamheden verricht worden. Justin Porter, assistent-professor geneeskunde aan de Universiteit van Chicago, meldt volgens ICT Health dat de kloof tussen de zorgopleiding en de grenzen van een werkelijke werkdag groot is.
Een deelverklaring hiervoor is dat de hoeveelheid richtlijnen voor huisartsen toeneemt, maar de hoeveelheid klinieken niet met diezelfde snelheid groeit. Zodoende groeit de werkdruk en wordt er steeds meer verwacht van zorgpersoneel. Een significante hoeveelheid van deze werkdruk kan weggenomen worden door andere mensen. Het betreft zo'n 65 procent van de werkzaamheden die artsen momenteel uitvoeren.
Wat echter ook tot de mogelijkheden behoort, is het automatiseren van bepaalde interne processen. 3,2 uur, omgerekend dus iets meer dan 10 procent van de eerdergenoemde te lange werkdag, gaat naar de documentatie van klanten en behandelingen. In de realiteit is dit gemiddeld 8,7 uur per week, oftewel, bijna 17 procent van de werkuren. Door dit weg te werken zou met relatief veel gemak de werkdruk kunnen worden verlicht.
RPA, Robotic Process Automation, is hier een fijne tool voor. Een softwarerobot kan exact nabootsen wat een medewerker, of in dit geval arts, op zijn of haar scherm doet aan administratieve taken. Zo'n softwarerobot is dus relatief makkelijk in te stellen, wat betekent dat het ook op de korte termijn al een oplossing biedt. De druk neemt in de zorgsector nú toe, dus het is van belang om daar ook nú op in te spelen.