<-- Naar het blog overzicht

Inzet van AI door Erasmus MC uitstekend voorbeeld van hoe automatiseren de gezondheidszorg kan ontlasten

11/6/2024 14:14

Erasmus MC heeft met succes AI ingezet om zogeheten 'no shows' te verminderen. No shows zijn patiënten die een afspraak hebben, maar niet op komen dagen voor die afspraak zonder zich af te melden. Dit kost zorginstanties jaarlijks bijzonder veel geld en tijd, en door dit op te lossen met slimme technologie kan de gezondheidszorg ontlast worden.

AI kan uitstekend samen met RPA softwareoplossingen bieden.

Met het pilotproject bij 24 poliklinieken hoopte Erasmus MC de hoeveelheid no shows terug te dringen, en dat bleek hard nodig. Volgens het Erasmus MC hadden ze zo'n 42.000 no shows op 800.000 poli-afspraken. Dit is iets meer dan vijf procent, wat wellicht niet veel lijkt. Toch houden artsen ruimte vrij in de agenda voor deze mensen, ook als ze niet op komen dagen. In die gaten had men technisch gezien andere mensen kunnen helpen, terwijl zorgprofessionals de no shows ook nog eens opnieuw in moeten plannen, wat weer administratieve druk oplevert. Het is dus op twee gebieden contraproductief.

De klinieken belden patiënten vlak voor hun afspraak, en dat bleek no shows te voorkomen. Om te bepalen wie er risicogevallen waren qua no shows werd gebruik gemaakt van AI. AI nam diverse factoren mee, waaronder de afstand van de woonlocatie naar het ziekenhuis, en hoe lang geleden de afspraak gemaakt was. "Dankzij die selectie kan je de mensen bellen die de herinnering het hardst nodig hebben", aldus Joris Tukker, datascientist en onderdeel van het team dat de AI-oplossing ingezet heeft, volgens ICT&Health.

De herinnering heeft het gewenste effect teweeggebracht voor de no shows. Naar schatting zou 75 procent van de gebelde mensen namelijk niet op zijn komen dagen. "We hebben de no shows met 14,3 procent kunnen reduceren", meldt Tukker. "Daardoor kunnen we 6.070 poli-bezoeken per jaar meer doen. Het telefonisch herinneren van patiënten kost geld, maar levert veel meer geld op." Naar schatting kost het nabellen 144.000 euro op jaarbasis, en levert het tussen de 175.000 en 270.000 euro op.

RPA en AI

Dit is uiteraard een uitstekend initiatief met een gewenste productiviteitstoename als resultaat, en een perfect voorbeeld van wat hedendaagse technologie kan bereiken. RPA, Robotic Process Automation, kan op dit soort oplossingen uitstekend inspelen. Met RPA kan je namelijk automatisch mails versturen, of zelfs reminders bij personeel neerleggen dat iemand gebeld moet worden. Zo kunnen AI-gedreven oplossingen goedkoper ingezet worden, wat betekent dat een dergelijk initiatief voor zorginstellingen alleen nog maar aantrekkelijker wordt.

Daarnaast zou een oplossing die gebruik maakt van AI ook met RPA opgezet kunnen worden. RPA kan bepaalde waarden geven aan patiënten die risicogevallen vormen in het eerdergenoemde voorbeeld. Ligt deze waarde boven een bepaald getal dan kan een softwarerobot een seintje krijgen dat hij een reminder moet versturen. Dat seintje kan dus ook al bij een softwarerobot vandaan komen. Gezien het feit dat dit soort robots zeer betaalbaar ingezet kunnen worden, kan dit organisaties serieuze voordelen opleveren. Dat is in de praktijk al wel gebleken.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!