Als je denkt aan de voedselindustrie, schiet er een beeld te binnen van koks die in de keuken staan te zwoegen. Toch gaat er veel meer schuil achter hoe jij je bordje voorgeschoteld krijgt in het lokale restaurant. Veel van de processen die erachter zitten zijn niet te automatiseren, maar zelfs in de horeca kan RPA een verschil maken.
Zo zijn er drie afdelingen waarin RPA organisaties in de horeca vooruit kan helpen. Grotere ketens hebben een finance-afdeling, en daar valt al veel te wijzigen. Daarnaast is er vaak sprake van een administratieve tak die veel orders te verwerken krijgt. Tenslotte kan de bevoorrading geautomatiseerd plaatsvinden.
RPA kan uitstekend ingezet worden om rapportages uit te draaien. Vanuit diverse ERP-applicaties kan data verzameld worden, samengevoegd worden en opgeslagen worden in specifieke folders. Dat scheelt de plaatselijke managers veel tijd. In praktijk per locatie tot wel 45 minuten per dag. Heb je drie locaties dan is dat voordeel te verwaarlozen. Heb je er tien dan wordt het voordeel al snel veel duidelijker.
Daarnaast kunnen inkomstenstromen zeer tijdrovend zijn. Initieel werd er enkel op locatie voedsel verkocht, maar inmiddels heb je ook diverse bezorgpartijen die zich aansluiten bij horeca-ondernemingen. Het verwerken van al die bonen kan dagen duren. In grotere ondernemingen hebben we het over meerdere FTEs die dit werk op moeten pakken. Ook hier kan automatiseren uitkomst bieden.
Tenslotte is de horeca een industrie waarin er veelal transacties gemaakt worden. Voedsel moet vers zijn, en dat betekent dat er eens per zoveel dagen bij diverse leveranciers bestellingen geplaatst moeten worden. Dit kan een softwarerobot automatisch doen. Je geeft zo'n robot enkel de hoeveelheid door die je per product wil, en de robot zorgt dat je alles tijdig en in de juiste hoeveelheid binnenkrijgt.