De druk moet van de ketel in alle sectoren, wordt gesteld door Toon Taris, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht. Op basis van de cijfers concludeert hij dat werkgerelateerde klachten, zoals burn-outs, steeds vaker voorkomen, en daar moet een stokje voor gestoken worden.
"Sinds het midden van de jaren negentig worden werkdruk en daaraan gerelateerde klachten, zoals burn-outsymptomen, al gemeten", meldt hij bij NU.nl. De klachten rondom de werkdruktoename zijn de afgelopen vijfentwintig jaar gestaag toegenomen, ziet Taris. "Even vijf minuten buiten voor een sigaret of een praatje bij de koffieautomaat zit er bijna niet meer in." Daardoor valt dus ook een stukje saamhorigheid weg die door dit soort momenten gecreëerd wordt.
Voorheen lag de werkdruk al hoog, nu met de extreem krappe arbeidsmarkt wordt het alleen nog maar erger. In 2021 hadden bijna 1,3 miljoen mensen burn-outklachten. Zo'n veertig procent van de werknemers gaf aan maatregelen tegen werkstress te willen, en bij de werkgevers werd geconstateerd dat werkstress een deelverklaring was voor verzuim. Werkstress wordt inmiddels gezien als een serieus arbeidsrisico. Vakbond FNV waarschuwt al langere tijd voor de gevolgen van de hoge werkdruk.
Het probleem is dat er meer werk ligt dan ooit tevoren per werknemer, maar dat er niet aan de rem getrokken kan worden. Tanis: "Nieuwe mensen zijn nauwelijks te vinden op deze krappe arbeidsmarkt, dus dat wordt lastig. Vaker nee zeggen tegen opdrachten gaat ook niet: dat gaat ten koste van het marktaandeel, de omzet, de positie en de reputatie van een bedrijf." Men moet dus door blijven gaan, ook als dat betekent dat er overuren gedraaid moeten worden.
De oplossing voor dit probleem is om slimmer te werk te gaan. Tanis suggereert dat ondernemingen kunnen kijken naar de mate van bureaucratie. "Moeten we alles bijvoorbeeld wel drie keer controleren?", vraagt hij zich hardop af. Automatiseren past uitstekend in het straatje van maatregelen die activiteiten kunnen stroomlijnen, en tegelijkertijd werkdruk weg kunnen halen bij het personeel. Door saaie en repetitieve taken weg te nemen bij werknemers hoeven er immers minder overuren gedraaid te worden.