Tegen 2030 zijn er in Nederland 30.000 banen die eventueel weggeautomatiseerd kunnen worden. Vergeleken met andere landen in Europa ligt dit aantal relatief hoog, maar als we kijken naar de demografische eigenschappen van Nederland dan zouden er eigenlijk meer banen moeten verdwijnen.
Voor sommigen is de uitkomst van het onderzoek van Distrelec verontrustend, maar in de praktijk is de eerdergenoemde automatisering van banen een positieve ontwikkeling. Nederland zit in een vergrijzing en zal daarom de komende decennia veel last hebben van een gebrek aan personeel. Dit gebrek aan personeel is op te lossen door te automatiseren.
Dat automatiseren kost in theorie wel banen. Vandaar dat het onderzoek van Distrelec uitwijst dat er 31.000 banen verloren zouden gaan in zeven jaar tijd. Ter vergelijking: in Frankrijk zijn het er twee keer zo veel, en in Duitsland ook. Spanje zit met 42.000 meer in de buurt van Nederland. In theorie kost automatiseren banen, maar in de praktijk niet wanneer er softwarerobots ingezet worden.
Mensen die plaats moeten maken voor fysieke robots, in productieprocessen bijvoorbeeld, zouden inderdaad door een toename van automatiseren hun baan kunnen verliezen. Bij softwarerobots die met RPA werken, wordt in de praktijk personeel niet ontslagen. In plaats daarvan werkt dit personeel samen met de robots, wat de productiviteit van de organisatie verhoogt.
Mocht er een moment komen waarop automatiseren werkelijk tot banenverlies leidt, dan is die verandering best welkom in Nederland. Vanwege het extreme personeelstekort mist nagenoeg elke sector mankracht. Wanneer er banen wegvallen merken we over de gehele breedte van de economie dat er openstaande vacatures ingevuld kunnen worden.