Processen automatiseren in het onderwijs lijkt wellicht lastig, maar vergis je niet. Ook leerkrachten voeren repetitieve, saaie taken uit in software. Halen we deze taken bij de leerkrachten weg dan houden zij tijd over. Met een ernstig lerarentekort een initiatief dat alleen maar aangemoedigd zou moeten worden.
Procesautomatisering begint in vele industrieën steeds gebruikelijker te worden, maar in de onderwijssector krijgt het wellicht niet alle aandacht die het verdient. Waarom? Onderwijzen blijft mensenwerk, en er moet altijd iemand voor de klas blijven staan. Dat menselijke karakter beperkt wellicht de mate waarin er overwogen wordt om in deze sector een automatiseringsslag te overwegen. En dat terwijl er toch serieuze tijdswinst te behalen valt in een economische periode waarin het leveren van goed onderwijs steeds lastiger wordt.
Die tijdswinst zit hem, net zoals bij andere processen die geautomatiseerd kunnen worden, in het voorkomen van repetitieve taken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een reeks meerkeuzevragen bij een test, die handmatig nagelopen moeten worden. Een softwarerobot kan interpreteren welk vakje gevuld is, en welk vakje niet, en zo automatisch een score opmaken. Ook het invullen van data in bijvoorbeeld Magister, een veelvoorkomend programma in het middelbaar onderwijs, zou technisch gezien niet meer met de hand hoeven.
Waarom is dit juist nu aantrekkelijk? Nederland kent een lerarentekort. De leraren die we wél hebben, moeten optimaal ingezet worden, en zo min mogelijk tijd verspillen. Daarom is het van belang dat wat er automatisch kan in het onderwijs ook daadwerkelijk automatisch gebeurt. Door softwarerobots in te zetten die gebruik maken van RPA kan de werkdruk verlaagd worden voor docenten, wat resulteert in effectiever onderwijs. Voor een tak van de Nederlandse samenleving die het nu moeilijk heeft, zal dat een welkome verrassing zijn.