Met de aanhoudende personeelskrapte moet Nederland zich schrap zetten voor een revolutie op personeelsgebied. In elke sector staan er talloze vacatures open, en de enige oplossing voor het bestrijden van deze arbeidskrapte is door op termijn mensen effectiever in te zetten. Ook Hafid Ballafkih, lector Arbeid & Menselijk kapitaal in Transitie bij de Hogeschool van Amsterdam ziet dit.
"We zitten nu in een kwantitatieve economie, gericht op groei. We moeten overstappen op een kwalitatieve economie, waarin het niet draait om steeds meer produceren, maar om de waarde die we toevoegen met het werk dat we doen', meldt hij bij AD. "Banen die van belang zijn voor onze maatschappij moeten aantrekkelijker worden dan banen die minder toevoegen." Wat Ballafkih hier dan weer niet in meeneemt, is dat groei in principe in een kwalitatieve economie ook te realiseren valt.
De arbeidsexpert vindt dat men in Nederland moet heroverwegen welke banen cruciaal zijn voor de samenleving, en welke niet. Wat er met die onnodige banen moet gebeuren, laat hij verder in het midden. Wel benadrukt hij dat bepaalde rollen met lage lonen op den duur niet meer in te vullen zijn omdat men er simpelweg niet voldoende aan overhoudt. "Ook in Nederland zijn er veel banen aan 'de onderkant van de arbeidsmarkt' waar mensen heel hard moeten werken onder allesbehalve ideale arbeidsomstandigheden."
Niet alle beroepen aan de onderkant van de arbeidsmarkt zijn te automatiseren. Zo zijn we nog jaren verwijderd van robots die facilitaire dienstverleningen op zich kunnen nemen, bijvoorbeeld. Wel zijn er echter al vakken die momenteel in aanmerking komen voor een automatiseringsslag. Denk maar eens aan factureren of andere taken binnen de administratie.
Dat betekent overigens niet dat medewerkers binnen deze beroepen totaal overbodig worden. Softwarerobots kunnen taken automatisch en 100 procent accuraat verwerken, om vervolgens een overzicht te genereren van wat er verwerkt is. Dit overzicht kan dan weer uitgelezen worden door de medewerkers die oorspronkelijk handelingen als data-invoer deden. Deze medewerkers houden immers meer tijd over, en dat brengt weer een legio aan andere voordelen met zich mee.